Matbelöningar leder till tjocka, felutfodrade djur! …Eller?

ByDjurSmart

Matbelöningar leder till tjocka, felutfodrade djur! …Eller?

”Du ger honom för mycket godis!”
– Den meningen har jag fått höra både en och två gånger av välmenande vänner och djurägare. Det pratas om våra husdjurs ökade övervikt och hur oansvarigt det är att belöna sina djur med godis.
Med tanke på vilket stort problem fetma och välfärdssjukdomar är bland våra husdjur idag är deras oro helt befogad!

Mm, godis!

Mm, godis!

Så hur mycket godis är för mycket?
Leslie, min storpudel på 6 månader, får ungefär 200 belöningsgodisar om dagen.
Utöver det får han dessutom andra godsaker, som köttiga revben, godis i fodersöksleksaker, en kong fylld med smaskigt köttklegg, och så vidare…
Nu sitter du säkert med hjärtat i halsgropen och undrar om jag inte är riktigt klok, men låt mig förklara innan du ringer djurskyddet. 😉

Det är alltså inte så att jag hux flux trycker i min hund godis dagarna i ända medan jag nöjt ser honom svälla upp till hundversionen av Jabba the hut (http://geekin-out.com/top-twelve-tuesday-3/jabba/), utan godiset han får är givetvis i träningssyfte. Med ”träning” menar jag både formell sådan som när vi tränar in tricks eller lydnad, men han får även godis när jag vill förstärka bra vardagsuppförande såsom att han går fint i kopplet, tar det lugnt inomhus, för att ge honom en bra association till kloklippning… Det mesta jag tycker om att han gör, eller vill få honom att tycka om att göra, helt enkelt.

Men ändå, 200 godisbitar? Hur kan han INTE se ut som Jabba the hut efter en månad med den kosten?
Låt oss först titta på hur 200 godisbitar faktiskt ser ut för en djurtränare!

En godis måste inte vara stor som en val för att vara en effektiv belöning!

En godis måste inte vara stor som en val för att vara en effektiv belöning!

Först och främst, det är inga stora belöningskex eller de enorma godisbitar som ofta ses i djuraffärerna som används. A och O inom djurträning är att det inte är storleken som räknas, utan antalet och kvalitén.
Till mina papegojor använder jag oftast deras dagsranson av nötter och fröer som belöning. Grå jakos är medel-stora papegojor och en passande godis-storlek för dem är ett solrosfrö. …Delat på 3-4 bitar.

Lagom stora belöningsgodisar för en mellan-stor hund.

Lagom stora belöningsgodisar för en mellan-stor hund.

Leslie, min storpudel på 6 månader väger 20kg, och kommer att växa runt 10 kg till innan han är vuxen. Till en hund av hans storlek är bitar av storleken ovan helt lagom, det vill säga inte ens en halv kubikcentimeter i snitt. Ju fler bitar, desto fler repetitioner/chanser att belöna, och desto snabbare inlärning!
Så hur ser egentligen 200 belöningsbitar av den här storleken ut?
IMG_1622

I metallskålen ovan syns 220 belöningsgodisar; en ganska vanlig dagsranson hos oss.
En sak märker du säkert med detsamma: det mesta av det är helt vanligt torrfoder!
Totalt väger allt i skålen 50 gram, varav 30 gram är valptorrfodret som är en helt vanlig del utav Leslies kost. Godisbitarna är i detta fall torkad oxlunga, torkad kyckling/anka och några små ostbitar. De ”godare” godisarna använder jag vid svårare moment, som inlärning av helt nya saker, eller när det är mycket disktraktioner runt omkring oss, t ex för att öva fokus vid hundmöten.
Påsarna med godis som ses på bilden väger tillsammans 450 gram och innehåller över 2500 godisbitar.
Leslie får dagligen 100 gram torrfoder och ca 420 gram färskfoder/barf. Hade han ätit endast torrfoder skulle han ha fått 300 gram/dag, hade han ätit endast färskt skulle han ha fått 600 gram/dag. Han får alltså 1/3 av sin dagsranson som torrfoder, 2/3 som färsk mat.

För bocken Dario duger en halv getpellets alldeles utmärkt som belöning! ...Eller lite kli. Helst både och, förståss. :)

För bocken Dario duger en halv getpellets alldeles utmärkt som belöning! …Eller lite kli. Helst både och, förståss. 🙂

Nu till det viktiga: Leslie får inte 100 gram torrfoder och 420 gram färskfoder OCH godisransonen ni ser i skålen. ”Godiset” är GIVETVIS inräknat i kosten!  Torrfodergodiset dras bort ur torrfodergivan, det torkade köttet, ostbitarna eller vad det nu må vara dras bort ur den färska kosten. Får han 30g torrfoder och 20g köttgodis får han alltså 70g torrfoder och 400g färskfoder istället för de vanliga 420. Superenkelt!
Får han ett revben, eller en fylld kong för att hålla sig sysselsatt, dras det också bort ut dagsgivan. Vanligt djurvett gäller: håll koll på ditt djurs allmäntillstånd, väg det ofta för att upptäcka ev förändringar, och om det behövs: ändra i kosten!  Det är faktiskt inte svårare än så. 🙂

"Godis" måste faktiskt inte vara onyttigt, heller. Kongopapegojan Nova tycker att färsk chilli är det bästa som finns! Fullspäckat med A-vitamin som är viktigt för papegojor, håller henne sysselsatt en bra stund, och är dessutom bra berikning då den måste öppnas, fröerna måste skalas, och så vidare. Och oroa er inte: papegojor har inga receptorer för det starka ämnet i chilli, de kan äta t om de starkaste varianterna som om det vore - precis - godis!

”Godis” måste inte vara onyttigt! Kongopapegojan Nova tycker att färsk chilli är det bästa som finns; fullspäckat med A-vitamin och superbra sysselsättning. (Ekologiska!) Oroa er inte: papegojor har inga receptorer för det starka ämnet i chilli, de kan äta t om de starkaste varianterna som om det vore – precis – godis!

För mig som djurvårdare, där foderberäkningar ingår i yrket är det här en självklarhet. Därför drar jag snabbt öronen till mig då jag hör folk prata om hur belöningsbaserad träning ger tjocka, felfodrade djur och känner mig tvingad att genom detta blogginlägg utbrista i ett stort, rungande ”NOPE!”.
Felutfodring och överutfodring ger felfodrade djur, inte hur du använder djurets dagsranson av art- och individanpassat foder för att belöna bra beteende!

Sedan skall vi heller inte glömma bort det viktigaste: godis är inte allt, utan är egentligen en väldigt liten del utav hela belöningsrepertoaren som vi kan använda för att belöna önskvärt beteende. Mer om alla andra belöningar som finns där ute kommer i ett senare inlägg!

Klick och godis
/Steph

About the author

DjurSmart administrator

Leave a Reply